Door - admin

Welke terrastegel?

Een klein diepteverschil kan een mooi effect opleveren in de tuin. Maak een diepteverschil minimaal zo’n 15 cm, zodat het duidelijk zichtbaar is. Bij 15 cm. is er tevens geen traptrede nodig om het niveauverschil te overbruggen.

Niveauverschil laten aanleggen

Voor degenen zonder kluservaring in de tuin is het handig een hovenier, of zelfs een klusser (zzp’ers leveren vaak relatief voordelig werk) in de arm te nemen. U kunt besparen op de (soms forse) kosten door zelf al het nodige voorwerk te doen. Zo kunt u de bestaande tegels en aanwezige planten en/ of schutting zelf verwijderen en afvoeren naar een milieupark.

Daar waar het verhoogde gedeelte komt te liggen (meestal het terras bij de woning) laat u voldoende zand storten (informeer bij de aannemer naar de hoeveelheid). Zand is ook te bestellen in big bags, het voordeel hiervan is dat deze voor een compacte berg zorgen en voor minder rommel.

Terras

Verreweg de meeste terrassen worden betegeld met natuursteentegels of betonnen tuintegels. Beiden kennen een blauw-grijze uitstraling. Natuursteen kan meestal iets gladder worden en is vatbaarder voor bijvoorbeeld zurige vlekken of juiste vette vlekken. Betonnen tuintegels kennen weinig nadelen daarentegen en zijn doorgaans goedkoper in aanschaf. Ook kunnen betontegels in antracietkleur worden aangeschaft. Zorg dat de betonborders qua kleur mooi aansluiten bij de tuintegels. Zelfs taptegels, gelegen op het lagere niveau kunt u kiezen in precies dezelfde kleur, wat zorgt voor een prachtige eenheid.

Het terras zal licht aflopend zijn naar het lagere gedeelte, zodat hemelwater sneller kan afvloeien. Het terras wordt afgewerkt met betonbanden, die ideaal zijn voor een klein niveau verschil. Het lagere gedeelte is een ideale plek voor groen, van gazon tot grind, en waar plek is voor borders – ook hiervoor kunt u betonbanden gebruiken. U maakt het geheel af met tuinverlichting en wellicht een uitschuifbare overkapping boven het terras, zo kunt u zo lang mogelijk gebruikmaken van uw terras.